Koffie

Achtergrond van koffie:
Het precieze verhaal is niet helemaal bekend. Het verhaal dat koffie is ontdekt door ontdekkingsreizigers in de 15e eeuw wordt veel gehoord. Zij bezochten koffiehuizen in het Midden-Oosten. Ze kwamen erachter dat koffie werkte tegen slaperigheid en vermoeidheid. De smaak is de ontdekkingsreizigers altijd bij gebleven. Een ander veel gehoord verhaal is dat koffie al rond 850 gedronken werd door een geitenboer in Ethiopie omdat hij merkte dat zijn geiten door het eten van de bes veel energie hadden. Na 1600 kwam koffie in Europa binnen als drank. Eerst werd de koffie gemaakt van de koffiebes in tegenstelling tot nu alleen de pit. Eerst was vooral Brazilie het koffieproducerende land van de wereld, nu is dit samen met andere landen rond de evenaar zoals Indonesie en Colombia. Vroeger werd koffie gemaakt van de hele koffiebes, het was meer een soort sap uit een pannetje. De koffie smaakte zoet en bevatte veel cafeine.

Weetjes over koffie:
De koffieplant is een steenvrucht. Het duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar tot de koffieplant gaat bloeien. Hierna komen er bessen aan. Iedere bes bevat 2 koffiebonen. Deze worden ontdaan van de buitenste schil en het vruchtvlees. Als de koffiebonen worden gedroogd en gebrand ontstaat de koffieboon waarvan koffie wordt gemaakt. Per 5 kg bessen behoud je 2 kg koffiebonen.
Koffie wordt bijna overal ter wereld gedronken maar Nederland staat op nummer 1 in de noteringen van landen waar het meeste koffie wordt gedronken. Nederlanders drinken gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag, gevolgd door Finland met 1,8 koppen koffie. Er wordt wereldwijd in meer dan 90 landen koffie geteeld.


Verschillende koffiebonen:
Eigenlijk komen de koffiebonen allemaal rond het gebied van de evenaar.
Er zijn 2 soorten koffiebonen, de Arabicaboon en de Robustaboon.
Wat is het verschil tussen deze 2 bonen?
De Arabicaboon komt uit hoger gelegen gebieden van Zuid-Amerika en Afrika. Hij staat bekend om zijn milde smaak, niet te krachtig en fijne aroma.
De Robustaboon komt uit de lager gelegen gebieden van Azie en Afrika. Hij staat bekend om zijn hardere en meer pittigere/bittere smaak. Hij bevat circa 2 2,5 % cafeine, dit is 70 % meer als de Arabicaboon.
Je ziet vaak dat beide bonen gemixt worden.
Over het algemeen is het zo dat hoe donkerder de boon, hoe minder cafeine.
Wat ook van belang is voor de smaak van koffie is waar de koffieplant heeft gegroeid. Dit bepaalt mede de smaak. De plant neem smaak mee van de grond waarop deze groeit. Zo krijg je uit verschillende gebieden verschillende smaken.

De branderijen waar Koffie Thee & Zoet van afneemt zorgen dat de bonen goed getest en geproefd worden voor het branden. De koffiebonen die wij verkopen zijn zorgvuldig op ambachtelijke wijze gemaleerd en gebrand. De slowroast brand procedure wordt toegepast waardoor wij hele goede kwaliteit koffie verkopen en dat proeft u.

Koffiesoorten bij Koffie Thee & Zoet:

Single Origin:
Een single origin boon is een boon uit 1 specifieke regio. Bepaalde soorten koffiebonen komen van een specifieke plek of regio. Ze hebben een zeer eigen smaak doordat ze op deze plek hun eigen specifieke ecologische omstandigheden hebben ( denk aan hoeveelheid zon, neerslag, voeding uit de bodem e.d.). Single Origins worden ook wel landenkoffies genoemd.
Bij Koffie Thee & Zo Vlaardingen verkopen we onder andere:
Brasil Bandeirante
Peru Altomayo (bio)
Cuba Turquino Lavado
Ethiopia Sidamo

Espresso Melange:
Dit is een mix van koffiebonen uit bijvoorbeeld verschillende landen en ook de mix van arabica en robustabonen. Dit geeft een constante en evenwichtige smaak. Hierin verkoopt ook Koffie Thee & Zo Vlaardingen voor ieder wat wils. Bijvoorbeeld:
Cafe Diego
Cafe del Mundo
Dark Roast
Sicilia

Er is een seizoenskoffie te koop en een koffie van het huis.
Ook is er een goede decafe te koop, die is door waterspoeling caffeinevrij gemaakt, zonder chemische middelen.

U heeft de keuze uit het kopen van een kilo zak of 250/500 grams zak.
Koffie wordt bij ons gratis gemalen mocht u dit willen. Zo kunt u kiezen uit bijvoorbeeld een grove, snelfilter of een fijne maling.