Thee

Achtergrond van thee
Thee komt van origine uit China uit de regio Yunnan. De legende vertelt dat Thee is ontdekt door Shennong 5000 jaar voor Christus. Daar in een bos dwarrelde blaadjes van de theestruik in een pannetje heet water en verspreidde een aangename geur. De theestruik heet Camellia Sinensis. Thee heeft een lange geschiedenis. In Nederland vertelde Jan Huygen uit Linschoten over een drank Chaa. Hij was met een portugees schip rondgevaren, waaronder China.
De V.O.C. maakte dat Nederland de thee kon importeren al was het toen nog voor de rijke mensen.
Nederland legde theeplantages aan in Java en Sumatra. De engelsen deden dit in Sri Lanka, toen nog Ceylon en India.

Weetjes over thee
Thee groeit op plantages in tropische en subtropische gebieden. Hoe hoger de theestruik groeit, hoe beter de kwaliteit. Het oogsten van de theestruik kan als deze ongeveer 4 jaar oud is. De struik kan zo'n 17 meter hoog worden, echter wordt meestal kort gesnoeid tot circa 1,2 meter. Alleen de jonge blaadjes worden geplukt. In de droge moesson wordt de beste kwaliteit geplukt maar het kan het hele jaar door.

Van blaadje tot thee
Plukken van de theeblaadjes:
Een knop wordt altijd samen met 1,2 of 3 blaadjes geplukt.

Verflensen
Na het plukken worden de blaadjes in grote bakken of op planken gelegd, daar blijven ze 8 tot 12 uur versneld verwelken. Er stroomt lucht langs om vocht af te voeren.

Rollen
De blaadjes worden stukgemaakt, de komen enzymen komen vrij voor oxidatie. Dit rollen kan op 2 manieren. De traditionele manier, walsen. Of door de cut, tear en curl-methode, de blaadjes worden dan door een machine gesneden.

Oxideren
Nadat de blaadjes gebroken zijn start het oxidatieproces. De geflenste en gerolde blaadjes worden uitgespreid om een paar uur te oxideren. Dit betekend: Ze ondergaan een chemische verandering waarbij ze gedeeltelijk worden afgebroken omdat de blaadjes gaan reageren met zuurstof en gaan fermenteren.

Drogen
De blaadjes worden erna gedroogd, zodat het oxidatieproces op precies het juiste moment stopt. Zo krijg je de juiste smaak. De geoxideerde blaadjes worden rustig verwarmd om het overtollige vocht eruit te halen.

Verpakking
Als laatste wordt de thee gesorteerd en verpakt. De grote blaadjes gaan in losse thee, de kleine in theezakjes.

De verschillende theesoorten worden gecreeerd door de bovenstaande processen aan te passen in tijd of handelingen.
De voornaamste theesoorten verkocht bij Koffie Thee & Zoet:

Zwarte thee: Zwarte thee ontstaat door het oxidatieproces te verlengen. Daardoor worden de blaadjes zwart en krijgen ze hun smaak.
Groene thee: Groene thee ontstaat doordat na het verflensen de blaadjes worden gestoomd of gebakken. Er kan dan geen reactie met zuurstof ontstaan.
Witte thee: Witte thee komt van de eerste knoppen van het seizoen, kunnen dus maar 1x per jaar geplukt worden.
Oolong: Oolong is een deels geoxideerde thee. De kleur zit tussen zwart en groen in. Door de gedeeltelijke oxidatie kunnen de blaadjes kort fermenteren wat een bijzondere smaak geeft. Heeft minder cafeine.

Welke theeën verkoop ik nog meer
Earl grey: Is zwarte of groene thee gemengd met Bergamot, dit is een tropische vrucht. Een heel eigen smaak.
Darjeeling: Dit is thee uit de streek aan de voet van de Himalaya, in India. Het gebied heet Darjeeling. Darjeeling first flush is de eerste oogst van de theeblaadjes en wordt gezien als de champagne onder de theeën.
Pu-Erh: De enige volledig gefermenteerde thee.

Rooibosthee: Heeft de naam de naam thee maar is eigenlijk helemaal geen thee.
Rooibos komt van de Afrikaanse plant Aspalathus Linearis, een plant uit vlinderbloemenfamilie. Rooibos komt van nature voor in de omgeving van Cederberg (Zuid-Afrika). Voordeel van Rooibos is dat het geen cafeine bevat en bijna geen tannine. Wel zitten er anti-oxidanten en o. a. Vitamine C, calcium en ijzer.

Bij Koffie Thee & Zoet kunt u thee los kopen per 100 gram, ook vind u alle benodigdheden om de thee zelf thuis te zetten.

Naast de losse thee verkoopt Koffie Thee & Zoet ook theezakjes van Bradley's en Twinings.